Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Δυο λόγια για το μέλι
Το μέλι είναι γλυκό και ημιρευστό φυσικό προϊόν, με το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του να διαφοροποιείται αναλόγως και με το φυτό, το νέκταρ του οποίου χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να το φτιάξουν. Στην Ελλάδα τείνουμε να προτιμούμε τα ανοιχτόχρωμα μέλια, ενώ στο εξωτερικό είναι δημοφιλή τα σκουρόχρωμα αλλά και όσα περιέχουν εμφανή ίχνη γύρης, ενδεχομένως κεριού ή και πρόπολης, ακόμη και κρυστάλλωσης. Φαίνεται πάντως πως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος, και χώρο στα ράφια των καταστημάτων πέραν του θυμαρίσιου, και άλλα μέλια αφού βρίσκουμε στην αγορά πλέον μέλι ελάτης, βελανιδιάς, πεύκου, ανθέων, δάσους κ.α.

Σύμφωνα με μια άποψη, η κατανάλωση τοπικού ακατέργαστου μελιού βοηθά την διαχείριση εποχικών αλλεργιών μέσω της έκθεσης στη γύρη που περιέχει. Σε κάθε περίπτωση, το μέλι χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ενώ η σύγχρονη ιατρική έχει μελετήσει τη χρήση του στην επούλωση τραυμάτων και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επίσης, θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιορίζει τη διάρροια και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και ανακουφίζει τα συμπτώματα του κρυολογηματος ενώ μαλακώνει το λαιμό.

Το μέλι μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη, αν και δεν έχει λιγότερες θερμίδες. Παρότι πρόκειται για υγιεινή εναλλακτική, τα νήπια κάτω των 2 ετών δεν επιτρέπεται να το καταναλώνουν ενώ η χρήση του στη ζαχαροπλαστική συνεπάγεται προσαρμογή της συνταγής και της  θερμοκρασίας παρασκευής.Το μέλι περιέχει κατά περίπου 70% σάκχαρα. Επίσης περιέχει σε σημαντική ποσότητα μονοσακχαρίτες, γλυκόζη και φρουκτόζη. Τέλος, περιέχει αρκετό νερό, λίγη μαλτόζη και αμελητέα ποσοστά βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Δεν έχει καθόλου πρωτεΐνες, ούτε λιπαρά ή φυτικές ίνες. Συνδυάζεται πάντως με ποικιλία τροφίμων και καταναλώνεται ευχάριστα όλο το χρόνο.


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna Veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΕΙΛΤΕ Email

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Επικοινωννήστε μαζί μας για παραγγελίες, διευκρινήσεις, απορίες, παρατηρήσεις και για οτιδήποτε μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι!

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΠΑΝΟΡΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+0030 6947546483

Email:

MELIMELIGREECE@GMAIL.COM