Οι πίκρες και οι χαρές της μελισσοκομίας

Στη μελισσοκομία κάθε χρονιά  είναι μια διαφορετική χρονιά!!!

Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν εξαρτάσαι από τη φύση και όταν τόσοι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία ή όχι της προσπάθειάς σου;

Πρώτα από όλα κάθε χρονιά χαρακτηρίζεται από διαφορετικές καιρικές συνθήκες, περισσότερες ή λιγότερες βροχές, κρύο ή ζεστό χειμώνα, χιόνια και καύσωνες, δυνατότερες ανθοφορίες ή όχι, μεγαλύτερα ή μικρότερα μελίσσια, περισσότερο ή λιγότερο μέλι στην κυψέλη. 

Κάθε χρονιά ο μελισσοκόμος πρέπει να πάρει αποφάσεις που άλλοτε του βγαίνουν, άλλοτε του στοιχίζουν το μέλι της χρονιάς. Άλλοτε ρισκάρει περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε τα μελίσσια του συγχωρούν τυχόν λάθη, άλλοτε του στοιχίζουν ακριβά, άλλοτε δίνουν και οι πέτρες μέλι και άλλοτε δε βάζει στα βαρέλια του σταγόνα μέλι. 

Κάποιες χρονιές τα μελίσσια αναπτύσσονται ραγδαία και δεν έχουν ανάγκη τον μελισσοκόμο, άλλες χρονιές είναι τόσο κακές που εάν δεν είσαι πάνω από τα μελίσσια σου θα χάσεις το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού σου κεφαλαίου με καταστροφικές για εσένα, την ψυχολογία και την τσέπη σου συνέπειες. 

Υπάρχουν χρονιές που όλα θα πάνε στραβά, θα χαλάσει το φορτηγό όταν θα έχεις φορτωμένα μελίσσια στη μέση του πουθενά, θα σου ανοίγουν κυψέλες κατά τη μεταφορά, θα χάνεις μελίσσια, θα βρίζεις την ώρα και τη στιγμή που ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μελισσοκομία. Υπάρχουν όμως και χρονιές που χαίρεσαι να υπηρετείς τη μέλισσα, που χαίρεσαι που το γραφείο σου είναι έξω στη φύση, επάνω στα βουνά. 

Κάθε χρονιά λοιπόν είναι τελείως διαφορετική όταν ασχολείσαι με τα μελίσσια και μάλιστα όταν ασχολείσαι με τα μελίσσια επαγγελματικά. 

Ένα πράγμα όμως είναι ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ χρονιά ίδιο!!!

Η χαρά σου όταν βλέπεις τους κόπους των μελισσιών σου αλλά και τους δικούς σου μέσα στα βάζα που δίνεις στους πελάτες σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να κοιτάς τα απίστευτα χρώματα των μελιών σου αλλά και να εισπράττεις τα χαμόγελα των πελατών σου που περιμένουν πως και πως να τρυγήσεις για να τους δώσεις το μέλι της χρονιάς.

Κάθε χρονιά λοιπόν έχει -και θα έχει- τις δικές της πίκρες αλλά όσο οι μέλισσες μας χαρίζουν το μέλι τους οι γλύκες πάντοτε θα είναι περισσότερες! 

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη