Ιανουάριος στα μελίσσια


Ο Ιανουάριος μελισσοκομικά είναι ένας σημαντικός μήνας όχι τόσο σε σχέση με την παραγωγικη πλευρά της μελισσοκομικής εκμετάλευσης αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι ο μήνας που η βασίλισσα ξεκινάει δειλά-δειλά να γενάει ξανά μετά τη σύντομη διακοπή που έκανε κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έως και τις αρχές Ιανουαρίου. Η φωτοπερίοδος αυξάνει και οι μέλισσες το αντιλαμβάνονται εγκαίρως και ξέρουν πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και κρίσιμος. Κάνει ακόμα αρκετό κρύο παρόλα αυτά στις παραθαλάσσιες περιοχές τα μελίσσια έχουν τη δυνατότητα να βοσκήσουν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ανάγκες των μελισσών σε νερό, γύρη και μέλι αρχίζουν και αυξάνουν ραγδαία! 

Νερό οι μέλισσες συνήθως βρίσκουν εύκολα μια και αυτή την περίοδο τα ρέματα είναι γεμάτα λόγω των βροχών. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό ο μελισσοκόμος να παρέχει νερό κοντά στο μελισσοκομείο του έτσι ώστε να μειώσει τις απώλειες σε μέλισσες που πετάνε μακριά τις κρύες μέρες του χειμώνα και τελικά χάνονται στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν το νερό πίσω στην κυψέλη. Άρα ένα βασικό στοιχείο για καλό ξεχειμώνιασμα είναι η εξασφάλιση μίας πηγής νερού κοντά στα μελίσσια. 

Γύρη δεν υπάρχει άφθονη αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά υπάρχουν φυτά που δίνουν σχετικά ποιοτική πρωτεΐνη η οποία είναι ικανή να καλύψει τις μικρές ανάγκες για τάϊσμα του ελάχιστου γόνου. Τα μελίσσια που μαζεύουν γύρη αυτή την περίοδο ξέρουμε ότι εκτρέφουν γόνο τον οποίον ταΐζουν με βασιλικό πολτό χωρίς να χρειάζεται να δούμε μέσα στην κυψέλη. 

Για να εκτραφεί ο γόνος αλλά και να επιβιώσουν οι μέλισσες χρειάζεται τροφή, και η βασική τροφή των μελισσών είναι το μέλι. Μέλι λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει άφθονο στην κυψέλη ούτως ώστε τα μελίσσια να νοιώθουν την επάρκεια και να μπορούν να εκθρέψουν γόνο στην πρώτη ευκαιρία. Για το λόγο αυτό αφήνουμε πάντα τελάρα με μέλι στα μελίσσια μας πριν το χειμώνα. 

Αυτές είναι κύριες ανάγκες των μελισσιών μας αυτή την περίοδο. Μόλις τελειώσει ο Ιανουάριος αρχίζει ουσιαστικά η πρόσπάθειά μας για γρήγορη ανάπτυξη για να προλάβουμε τις πρώιμες ανθοφορίες της άνοιξης. Για όλα αυτά όμως θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο. 

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη