Νεότερα για την εξέλιξη των νομών φέτος

Η φετινή περίοδος συλλογής μελιού έχει ξεκινήσει και βρισκόμαστε στο πιο κομβικό σημείο, αυτό που θα κρίνει εάν η φετινή χρονιά θα έχει θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο σε όρους παραγωγής μελιού τόσο συνολικά όσο και ανά ποικιλία. 

Η χρονιά ξεκίνησε μελισσοκομικά πολύ δυνατά με μια πολύ καλή άνοιξη. Μια άνοιξη όμως που συνοδεύτηκε από έναν πόλεμο και ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε καύσιμα και ενέργεια το οποίο συμπαρασύρει τα πάντα στην πορεία του. Το κόστος των υλικών, εφοδίων και μετακινήσεων έχει εκτοξευθεί. Όπως είναι φυσικό το ίδιο και το κόστος παραγωγής. 

Αλλά εκτός από αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες -οι οποίοι όμως επηρεάζουν άμεσα την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής μας- έχουμε και τη σχετική ανομβρία στους θυμαρότοπους. Το θυμάρι έχει να ποτιστεί από τον Μάρτιο κάτι το οποίο μας αγχώνει. Δεν είναι η πιο άνυδρη χρονιά για το θυμάρι, υπήρξαν και χειρότερες στις οποίες πήραμε σχετικά καλές παραγωγές. Παραμένει όμως ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Το θυμάρι μόλις άνοιξε οπότε έχει πολύ δρόμο ακόμα αυτή τη νομή. 

Στα έλατα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Τα μελίσσια βάζουν 1-1,5κιλό την ημέρα. Δεν είναι καλή απόδοση για έλατο αλλά ο τρύγος από ότι φαίνεται θα γίνει, οπότε πάλι καλά να λέμε, μην είμαστε αχάριστοι. 

Η βελανιδιά αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία. Την άλλη εβδομάδα ξεκινά η μετακίνηση των πρώτων μελισσιών προς τα βελανιδοδάση. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά με αυτή την υπέροχη νομή μια και το μέλι βελανιδιάς έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. 

Αυτά για την ώρα τα νεότερα σε σχέση με την εξέλιξη των νομών για φέτος. 
Το ΣΚ προβλέπεται ιδιαίτερα ζεστό οπότε καλά μπάνια σε όσους θα πάνε στη θάλασσα και στον ιδρώτα για εμάς που θα δουλεύουμε στα μελίσσια. 
Καλό ΣΚ σε όλους!

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη