5 πράγματα για τις μέλισσες που δεν γνωρίζατε!


1. Οι μέλισσες έχουν 5 μάτια
Αν υπήρξες ποτέ αρκετά γενναίος για να πλησιάσεις μια μέλισσα, μπορεί να έχεις παρατηρήσει τρεις μαύρες κουκκίδες στην κορυφή του κεφαλιού της. Αυτά είναι μάτια!
Εκτός από δύο μεγάλα μάτια εκατέρωθεν του κεφαλιού της, μια μέλισσα έχει τρία «απλά» ή «ωκελιά» μάτια στην κορυφή του κεφαλιού της. Αυτά ανιχνεύουν φως (αλλά όχι σχήματα), που σημαίνει ότι μια μέλισσα μπορεί να αντιληφθεί αν την πλησιάζει από ψηλά κάποιο αρπακτικό.
Τα δύο μεγάλα μάτια εκατέρωθεν του κεφαλιού της αποτελούνται από πολλούς μικροσκοπικούς φακούς που κάθε κομμάτι συνδυάζει μια ευρύτερη εικόνα αυτού που μπορεί να δει η μέλισσα - αυτό είναι γνωστό ως σύνθετο μάτι. Ειδικεύονται στο να βλέπουν μοτίβα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση τύπων φυτών και άλλων μελισσών.
2. Τα μάτια της μέλισσας είναι τριχωτά
Περιέργως, τα δύο μεγαλύτερα μάτια των μελισσών έχουν μικροσκοπικές τρίχες που φυτρώνουν πάνω τους. Πιστεύεται ότι οι τρίχες ανιχνεύουν την κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να μπορούν να πλοηγούνται σε συνθήκες ανέμου.
3. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τον ήλιο για να πλοηγηθούν
Εκτός από τα τριχωτά μάτια τους, πιστεύεται ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν επίσης τον ήλιο για να πλοηγηθούν. Μπορούν να δουν πολωμένο φως (φως που έχει ταξιδέψει μέσα από ένα φίλτρο, όπως σύννεφα), που σημαίνει ότι μπορούν να δουν τον ήλιο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.
4. Οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση σε μόλις 1/300ο του δευτερολέπτου
Ένα χωράφι με λουλούδια μπορεί να φαίνεται σταθερά ακίνητο σε εμάς τους ανθρώπους, αλλά οι μέλισσες είναι πιθανό να μπορούν να δουν τα φυτά εντός του χωραφιού να ταλαντεύονται με το μικρότερο αεράκι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέλισσες είναι πολύ ευαίσθητες στην κίνηση, ακόμα κι αν αυτή η κίνηση συμβαίνει στο 1/300 του δευτερολέπτου. Οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν κίνηση που συμβαίνει μόνο για περισσότερο από το 1/50 του δευτερολέπτου.
5. Οι μέλισσες μπορούν να δουν το υπεριώδες φως
Οι μέλισσες μπορούν να δουν κάποια χρώματα, αν και έχουν πολύ διαφορετική χρωματική όραση από τους ανθρώπους. Τα μάτια τους είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε και το μοβ. Οι μέλισσες μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, το οποίο είναι πλεονεκτικό καθώς τα λουλούδια αντανακλούν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους φωτός. Αυτό κάνει τα λουλούδια να φαίνονται πολύ φωτεινά στο περιβάλλον τους και πολύ ελκυστικά για μια μέλισσα!
Θεωρείται ότι τα αγαπημένα χρώματα των μελισσών είναι το μωβ, το βιολετί και το μπλε. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα «φιλικά προς τις μέλισσες» λουλούδια, όπως η λεβάντα, τείνουν να έχουν αυτά τα χρώματα.

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη