Μπορούν οι μέλισσες να κλέψουν μέλι από άλλες κυψέλες;
Το μέλι θεωρείται ο διατροφικός χρυσός για πολλούς λόγους και είναι τόσο πολύτιμο για τις μέλισσες όσο και για εμάς. Το μέλι είναι η τροφή των θεών όπως πολλοί πιστεύουν και είναι και η κύρια τροφή των μελισσών. Σε ανθρώπινους όρους και με βάση τη δική μας λογική θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ένα τόσο σημαντικό αγαθό συνιστά τον ιδανικό στόχο για κλοπή και αφού είναι τόσο πολύτιμο για τις μέλισσες αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να βγουν στην παρανομία και να ληστεύουν κυψέλες!
Μπορούν άραγε οι μέλισσες να κλέψουν και να φάνε μέλι από άλλη κυψέλη;
Ναι, μπορούν και το κάνουν συχνά. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει επειδή οι μέλισσες μιας κυψέλης έχουν την καλή συνήθεια να μοιράζονται το φαγητό τους ή να κάνουν το τραπέζι σε μέλισσες από άλλες κυψέλες αλλά πολύ απλά επειδή οι εισβολείς μέλισσες ληστεύουν από την κυψέλη το αποθηκευμένο μέλι. Με λίγα λόγια μέλισσες από άλλες κυψέλες μπορεί να κάνουν ντου σε άλλες κυψέλες για να τις κλέψουν. Στη συνέχεια θα πάρουν το λεηλατημένο μέλι από την λεηλατημένη αποικία πίσω στη δική τους. Αυτή η ληστεία συμβαίνει κυρίως όταν υπάρχει άφθονο μέλι σε μία κυψέλη το οποίο μπορούν να μυρίσουν οι γειτονικές αποικίες μελισσών. Ειδικά εάν έχει πέσει πείνα ή έχει κόψει απότομα η εισροή του μελιού στις κυψέλες η τάση για λεηλασία είναι έντονη και μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα μελισσοκομεία. Μερικές φορές μια κυψέλη χωρίς βασίλισσα μπορεί επίσης να είναι στόχος λεηλασίας διότι είναι αποδιοργανωμένη και δεν μπορεί να αμυνθεί σωστά. Οι κυψέλες χωρίς βασίλισσα εξασθενούν δραματικά και αυτό δίνει σε άλλες αποικίες την ευκαιρία να τους κλέψουν το αποθηκευμένο μέλι τους.
Γιατί οι μέλισσες κλέβουν μέλι από άλλες κυψέλες;
Πριν απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ότι ο σωστός όρος είναι "λεηλασία". Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής περιγραφή του τι είναι λεηλασία και ποιος είναι ο λόγος πίσω από τον οποίο οι μέλισσες το κάνουν αυτό.
Τι είναι λοιπόν η λεηλασία;
Η λεηλασία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για να περιγράψει την εισβολή μελισσών σε άλλες κυψέλες με σκοπό να πάρουν μέλι και μετά να πετάξουν πίσω στην κυψέλη τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μάχη μεταξύ των φρουρών της κυψέλης που δέχεται την εισβολή και των εισβολέων.
Γιατί οι μέλισσες το ρίχνουν στην κλεψιά;
Επειδή οι μέλισσες έχουν την τάση να συλλέγουν μέλι και νέκταρ από οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή, μεταξύ αυτών και άλλες κυψέλες, ειδικά εάν η κυψέλη είναι αδύναμη και ανεπαρκώς φυλαγμένη. Η λεηλασία μπορεί να εμφανιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τους μήνες όπου υπάρχει έλλειψη νέκταρος. Τέλη καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου η λεηλασία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Πώς αναγνωρίζουμε τη λεηλασία;
Τώρα που γνωρίζετε τι είναι η λεηλασία στη θεωρία, πρέπει επίσης να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που πρέπει να εξετάσετε καθώς επίσης και το τί πρέπει να κάνετε για να το σταματήσετε. Πότε λοιπόν θα καταλάβετε ότι γίνεται λεηλασία στην κυψέλη σας; Ποια είναι τα σημάδια που θα σας δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα; Πάμε να τα δούμε:
- Αν δείτε μέλισσες να τσακώνονται κοντά ή μέσα στην κυψέλη σας, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν μέλισσες που λεηλατούν.
- Εάν βρίσκετε νεκρές μέλισσες στη σανίδα προσγείωσης ή στο έδαφος.
- Αν δείτε άλλες μέλισσες να εξετάζουν ρωγμές και ανοίγματα στην κυψέλη για πιθανή είσοδο.
- Παρατηρήστε αν υπάρχουν μέλισσες που είναι γυαλιστερές δηλαδή δεν έχουν τρίχες στο σώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι μέλισσες έχουν χάσει το τρίχωμά τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να εισέλθουν από χαραμάδες σε άλλες κυψέλες ή ότι έχουν μπλέξει σε πολλούς καυγάδες με φρουρούς στην προσπάθειά τους να μπουν σε άλλες κυψέλες.
- Αναζητήστε μέλισσες που δεν έχουν γύρη πάνω τους όταν πλησιάζουν ή μπαίνουν στην κυψέλη. Είναι οι μέλισσες που κατά πάσα πιθανότητα λεηλατούν.
- Όταν ανοίγετε την κυψέλη παρατηρείτε ένα δυνατό βουητό από τις μέλισσες; Οι μέλισσες που λεηλατούν συνήθως βουίζουν πιο δυνατά.
- Μελετήστε την κυψέλη και την αποικία σας και δείτε αν εντοπίσετε μέλισσες που σκαρφαλώνουν στον τοίχο πριν πετάξουν μακριά. Είναι οι μέλισσες που λεηλάτησαν. Κάνουν αυτό το κόλπο επειδή είναι φορτωμένες με μέλι και για να απογειωθούν σωστά χρειάζεται να ανέβουν σε ένα υψηλότερο σημείο.
Είναι πραγματικά πολύ καλύτερο να αποδεχτείτε το γεγονός ότι η λεηλασία μπορεί να συμβεί, ειδικά αν έχετε περισσότερες από μία κυψέλες. Για να αποτρέψετε τον αποδεκατισμό μιας ολόκληρης κυψέλης, ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για εσάς.
- Μειώστε την είσοδο στην κυψέλη με το πρώτο σημάδι λεηλασίας.
- Να είστε λίγο πιο προσεκτικοί εάν είστε ιδιοκτήτης ιταλικών μελισσών. Είναι γνωστό ότι λεηλατούν πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο είδος.
- Ελέγξτε αν το μελίσσι σας είναι χωρίς βασίλισσα. Τείνουν να είναι πιο ευάλωτα όταν δεν έχουν βασίλισσα.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τους τροφοδότες εισόδου κατά τη διάρκεια έλλειψης νέκταρος. Έχει παρατηρηθεί ότι οι τροφοδότες εισόδου προσελκύουν περισσότερες ληστρικές μέλισσες από οποιοδήποτε άλλο είδος.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο μετάβασης σε διαφορετικό τύπο.
- Συνενώστε μικρότερες αποικίες μαζί για να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη.
Αυτά λοιπόν με το κεφάλαιο λεηλασία στη μελισσοκομία. Οι μέλισσες λεηλατούν άλλες αδύναμες αποικίες με σκοπό να πάρουν το μέλι τους. Εδώ που τα λέμε αυτές οι αδύναμες αποικίες θα χαθούν σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί συνήθως δεν έχουν καθόλου ή έχουν γερασμένη και κακής ποιότητας βασίλισσα οπότε οι μέλισσες το γνωρίζουν αυτό και το ρίχνουν στην κλεψιά. Οπότε για να μην πάει χαμένο και το μέλι λένε...δεν πάμε να το κλέψουμε καλύτερα; Η κοινωνία των μελισσών έχει και τα περίεργά της όπως και να το κάνουμε!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου