Ιδιότητες και οφέλη του θυμαρίσιου μελιού

Το θυμαρίσιο μέλι είναι μια ποικιλία μονόανθου μελιού που παρασκευάζεται από το νέκταρ και τη γύρη των ανθέων του θυμαριού, ιδιαίτερα του κοινού είδους θυμαριού (Thymus vulgaris). Όπως το φυτό προέλευσης, έτσι και το μέλι είναι αρωματικό, με μοναδικό γευστικό προφίλ και έντονη γεύση. Όσον αφορά τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το θυμαρίσιο μέλι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, ανακουφιστικές και αποχρεμπτικές, δυναμωτικές και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις στην υγεία. Το ωμό, ακατέργαστο, αφιλτράριστο μέλι είναι το πιο υγιεινό γιατί διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις ευεργετικές του ενώσεις.
 
Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και τη γύρη πολλών ειδών θυμαριού, κυρίως του Thymus vulgaris (κοινό θυμάρι), του Thymus serpyllum (άγριο θυμάρι) και του Thymus herba-barona (θυμάρι από κύμινο). Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι από την Ελλάδα παρασκευάζεται κυρίως από άγριο θυμάρι που αναπτύσσεται ελεύθερα στα ελληνικά υψίπεδα και εκτιμάται ότι είναι ένα καθαρό, φυσικό μέλι. Το δημοφιλές θυμαρίσιο μέλι καταγωγής Νέας Ζηλανδίας παράγεται από τα κοινά είδη θυμαριού και έχει εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το ίδιο μέλι που παράγεται στην Ιταλία παρασκευάζεται κυρίως από άγριο θυμάρι και κύμινο θυμάρι και μπορεί να πάρει μια πιο λουλουδάτη γεύση. Άλλες χώρες όπως η Τουρκία ή η Ισπανία παράγουν επίσης την ποικιλία.


Οφέλη από το θυμαρίσιο μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι είναι μια ποικιλία μονόανθων ή μονοανθών, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι φτιαγμένο από μία μόνο πηγή λουλουδιών. Στην πραγματικότητα, όλες οι μονόανθες ποικιλίες μελιού παρασκευάζονται από το νέκταρ και τη γύρη πολλών ανθοφόρων φυτών, με ένα είδος να κυριαρχεί. Η γενική συναίνεση είναι ότι περίπου το 45% της περιεκτικότητας σε γύρη ενός μελιού πρέπει να προέρχεται από μία μόνο φυτική πηγή για να θεωρείται μονοανθικό. Ωστόσο, ορισμένα μέλια χαρακτηρίζονται ως μονοανθικά με μόλις 15% γύρη από μία μόνο πηγή, ενώ άλλα μπορεί να έχουν έως και 80% γύρη από ένα μόνο είδος. Ομοίως, το θυμαρίσιο μέλι παράγεται από ένα κύριο είδος θυμαριού, αλλά μπορεί να περιέχει γύρη και νέκταρ από άλλα είδη θυμαριού ή ανθοφόρα φυτά.

Πώς μοιάζει το θυμαρίσιο μέλι;

Γενικά, η ποικιλία έχει πιο ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα, αλλά ανάλογα με το είδος του θυμαριού που κυριαρχεί μπορεί να είναι και πιο σκούρο χρώμα, για παράδειγμα, κεχριμπαρένιο με ελαφρά πορτοκαλί αντανακλαστικά ή σκούρο κεχριμπαρένιο (καφέ-κόκκινο). Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι, που παρασκευάζεται κυρίως από άγριο θυμάρι, είναι πιο σκούρο κεχριμπαρένιο.

Πόσο γρήγορα κρυσταλλώνει το θυμαρίσιο μέλι;

Το θυμαρίσιο μέλι έχει μέτριο χρόνο κρυστάλλωσης, μετά από μερικούς μήνες μετά τη συγκομιδή, και σχηματίζει λεπτούς έως μέτριους κρυστάλλους. Το χρώμα του επίσης αλλάζει και γίνεται πιο χλωμό, ένα ανοιχτό κεχριμπαρένιο με κίτρινους υποτόνους για τις πιο ανοιχτές ποικιλίες ή ένα πιο σκούρο κίτρινο με καφέ υποτόνους για τις πιο σκούρες ποικιλίες.

Τι γεύση και οσμή έχει το θυμαρίσιο μέλι;

Το θυμαρίσιο μέλι είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με μέτρια γλυκύτητα και έντονη γεύση και οσμή που διαρκεί. Έχει πλούσιο γευστικό προφίλ που περιλαμβάνει πικάντικες, ρητινώδεις, φυτικές νότες. Άλλα αρώματα που εντοπίζονται στο μέλι είναι το λουλουδάτο, ιδιαίτερα στις ιταλικές ποικιλίες, αλλά και μια επίγευση γαρύφαλλου, πιπεριάς ή και κρασιού. Συνολικά, το γευστικό προφίλ είναι πολύπλοκο, πλούσιο, αρωματικό, φυτικό και δυνατό.

Ποια είναι τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού για την υγεία;

Οι ιδιότητες αυτού του συγκεκριμένου τύπου μελιού το καθιστούν καλό για διάφορα θέματα υγείας όπως η κούραση, η ακμή ή η γαστρίτιδα, αλλά το μέλι εστιάζει κυρίως στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος. Εδώ είναι 8 λόγοι για τους οποίους το θυμαρίσιο μέλι είναι καλό για εσάς:

1) Ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό βότανο γιατί είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Αυτά τα αιθέρια έλαια δεν είναι μόνο ενώσεις που δίνουν γεύση, αλλά διαθέτουν επίσης εντυπωσιακά αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά αποτελέσματα. Το έντονο άρωμα του μελιού είναι επίσης ενδεικτικό της παρουσίας τέτοιων αντιμικροβιακών ενώσεων που ευθύνονται για την αντιβακτηριδιακή του δράση. Επιπλέον, το θυμάρι, όπως και τα περισσότερα μέλια, περιέχει ένα σημαντικό φυσικό αντιβακτηριακό που ονομάζεται υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων και την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων.

Άλλα στοιχεία που ευθύνονται για την αντιβακτηριακή δράση του μελιού είναι το όξινο pH και η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, τα οποία και τα δύο συμβάλλουν στη μείωση του βακτηριακού φορτίου και στον περιορισμό της μόλυνσης. Το θυμάρι και άλλα μέλια βοηθούν πολύ στη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως κρυολογήματα, γρίπη, ρινοκολπίτιδα, βρογχίτιδα κ.λπ. και τα συμπτώματά τους, είτε πρόκειται για πονόλαιμο, βήχα ή έλλειψη όρεξης, μειώνει δραστικά τον χρόνο επούλωσης των πληγών και ακόμη μειώνει τις εξάρσεις ακμής λόγω της ισχυρής αντιβακτηριδιακής τους δράσης.

2) Βοηθά στην ανακούφιση του βήχα. Το μέλι έχει παχύρρευστη σύσταση και είναι καταπραϋντικό, κάτι το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση του αντανακλαστικού βήχα, βοηθώντας στην ανακούφιση του. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα φλέγματα όταν προστίθεται σε ζεστό τσάι, ένας συνδυασμός που του δίνει ήπιες αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η προσθήκη χυμού λεμονιού ή η επιλογή ενός πιο στυπτικού τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποχρεμπτικής δράσης (για παράδειγμα, θυμαρίσιο μέλι και τσάι με λεμόνι).

3) Καταπραΰνει τον πονόλαιμο με φυσικό τρόπο. Η παχύρρευστη, σακχαρώδης-κολλώδης σύσταση του μελιού του επιτρέπει να προσκολλάται στην επένδυση του λαιμού, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα που επιτρέπει στον ερεθισμένο βλεννογόνο να επουλώνεται. Επιπλέον, η αντιβακτηριδιακή του δράση συμβάλλει στη μείωση του βακτηριακού φορτίου εάν η μόλυνση εντοπίζεται στο λαιμό. Αλλά για να είναι αποτελεσματικό το μέλι, πρέπει να είναι ωμό και μη θερμαινόμενο και πρέπει να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε για τουλάχιστον μία ώρα μετά και να επαναλάβετε τη θεραπεία πολλές φορές την ημέρα.

4) Καλό για τη γαστρίτιδα. Το θυμαρίσιο μέλι μπορεί να βοηθήσει στη γαστρίτιδα ασκώντας μια καταπραϋντική δράση στην ερεθισμένη επένδυση του στομάχου, βοηθώντας τη να επουλωθεί. Αυτό το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της αντιβακτηριδιακής δράσης του μελιού και της φυσικής παχύρρευστης σύστασης που μπορεί να ασκήσει μια καταπραϋντική, αντιφλεγμονώδη δράση στο βλεννογόνο του στομάχου. Συνιστάται να παίρνετε μια κουταλιά της σούπας ωμό, μη ζεσταμένο μέλι με άδειο στομάχι το πρωί και να αναβάλλετε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε για τουλάχιστον μία ώρα μετά.

Ωστόσο, η γαστρίτιδα είναι ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και η κατανάλωση μελιού δεν είναι παρά μια εναλλακτική, συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση. Αν και είναι αποτελεσματικό με τον δικό του τρόπο, δεν αντικαθιστά ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα (διαβάστε περισσότερα για το ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε για γαστρίτιδα) και άλλες ιατρικές συστάσεις, επομένως φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

5) Πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Με πλούσια περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και μικρές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και άλλων στοιχείων με θρεπτική αξία όπως γύρη ή κερί μέλισσας, το θυμαρίσιο μέλι είναι θρεπτικό και μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό πρόσθετο στη διατροφή του ατόμου. Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μέλι είναι η βιταμίνη C, το κάλιο, το ασβέστιο, το νάτριο και πολύ λίγο μαγνήσιο, χαλκός, σίδηρος και ψευδάργυρος.

6) Δηναμωτικό. Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα φυσικό τονωτικό που αποκαθιστά τα καλά επίπεδα ενέργειας, καταπολεμά την κούραση, βοηθά στην αποκατάσταση της όρεξης και προλαμβάνει την υπογλυκαιμία. Μια μόνο κουταλιά της σούπας μπορεί να δώσει μια ενέργεια για 15 λεπτά ή περισσότερο.

7) Ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Όπως όλες οι άλλες ποικιλίες μελιού, έτσι και το θυμάρι περιέχει γύρη, μερικές φορές σε πολύ υψηλές ποσότητες (έως και 90%). Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η γύρη έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, βελτιώνοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, για παράδειγμα, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση μελιού έχει θετικές συνέπειες για την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να μην είμαστε αλλεργικοί.

Αλλεργικές αντιδράσεις. Η γύρη στο θυμαρίσιο μέλι είναι και καλή και κακή. Είναι καλή γιατί διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται καλύτερα σε βακτήρια και άλλα παθογόνα. Ταυτόχρονα, είναι κακή γιατί τα άτομα με υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι αλλεργικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο γύρης και να κινδυνεύουν να έχουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση αν φάνε το μέλι. Μια άλλη πιθανότητα είναι η αλλεργία σε άλλα στοιχεία του μελιού, όχι στη γύρη, αλλά σε ένζυμα που εκκρίνουν οι μέλισσες για να φτιάξουν το μέλι. Σε αυτή την περίπτωση, ένα αλλεργικό άτομο θα πρέπει να αποφεύγει όλες τις ποικιλίες μελιού και άλλα προϊόντα μέλισσας (βασιλικός πολτός, ψωμί μελισσών και ούτω καθεξής).

8) Πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών. Όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική του περιεκτικότητα. Το θυμαρίσιο μέλι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, αλλά και καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρότερων ασθενειών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικά οι φλεγμονώδεις νόσοι.

Συμπέρασμα

Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι με έντονο άρωμα, με άρωμα λουλουδιών-βοτάνων με αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, ανακουφίζει από τον βήχα, μειώνει την ενόχληση του πονόλαιμου, είναι δυναμωτικό και αντιοξειδωτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή ή τοπικά στο δέρμα για κηλίδες, ερυθρότητα ή ακμή. Για καλύτερα αποτελέσματα, το μέλι πρέπει να είναι ωμό, μη θερμαινόμενο και αφιλτράριστο. Η επεξεργασία του μελιού με θερμότητα για να γίνει υγρό, το φιλτράρισμα όλων των θρεπτικών του στοιχείων ή η υποβολή του σε ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη