Έχουμε μέλισσες-δολοφόνους (Killer-bees) στην Ελλάδα;

Η αφρικανική μέλισσα, γνωστή και ως αφρικανοποιημένη μέλισσα και γνωστή στην καθομιλουμένη ως «μέλισσα-δολοφόνος», είναι ένα υβρίδιο της δυτικής μέλισσας (Apis mellifera), που παρήχθη αρχικά από διασταύρωση της ανατολικοαφρικανικής πεδινής μέλισσας (A. m. scutellata) με διάφορα ευρωπαϊκά υποείδη μελισσών όπως η ιταλική μέλισσα (A. m. ligustica) και η ιβηρική μέλισσα (A. m. iberiensis).
Η πεδινή μέλισσα της Ανατολικής Αφρικής εισήχθη για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 1956 σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή μελιού, αλλά 26 σμήνη γλίτωσαν από την καραντίνα το 1957. Από τότε, το υβρίδιο εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική και έφτασε στη Βόρεια Αμερική το 1985. Βρέθηκαν αποικίες της στο νότιο Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990.
Οι αφρικανοποιημένες μέλισσες είναι συνήθως πολύ πιο επιθετικές, αντιδρούν σε οχλήσεις πιο γρήγορα και κυνηγούν τους ανθρώπους πιο μακριά (400 μέτρα) από άλλες ράτσες μελισσών. Έχουν σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους, με τα θύματα να δέχονται 10 φορές περισσότερα τσιμπήματα από ό,τι από ευρωπαϊκές μέλισσες. Έχουν επίσης σκοτώσει άλογα και άλλα ζώα.
Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αφρικανικές μέλισσες και απολαμβάνουμε τα τσιμπήματα των δικών μας μελισσών μόνο. Γιατί κεντρί από τον τόπο σου και τίποτα άλλο στον κόσμο!

Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πρόπολη